dissabte, 11 de febrer del 2012

Linkat Edu

Com ja sabeu sóc un enamorat de Linux, i m'agradaria fer una aportació per a vendre'us una mica Linux, i en concret em basar-se amb Linkat. La distribució que s'ha preparat per a Catalunya.
Començaré primer amb una mica d'introducció per tal definir-vos què és això de Linux i què és una distribució (així ja de pas anem posant fonaments pel dia que exposarem Linux).

Un sistema operatiu (SO a partir d'ara) no és més que una aplicació (o un conjunt) que faciliten la vida a l'usuari a l'hora de treballar amb un ordenador. Els SO és posen entren els usuaris i els components físics dels ordenadors, i capturen els events i interaccions que fan els usuaris. Un SO conté, a més, moltes altres aplicacions, com ara l'editor de textos, el navegador d'internet...

Una llicència és un document que explicita els drets i deures dels beneficiaris de la llicència. Per exemple, una llicència et pot autoritzar a usar-lo, a fer copies de l'obra que empara la llicència... A grosso modo hi ha dos tipus de llicències: les privatives, les quals tu compres per tal de poder fer ús de l'obra; i les lliures, les quals donen drets de lliure ús, de lliure distribució, i de lliure modificació, amb la condició que les obres derivades han de mantenir la llicència.

Quins sistemes operatius hi ha? Bàsicament Windows, Linux, MAC OS i Solaris. Solaris s'utilitza per a propòsits molt concrets, i en màquines molt particulars. Windows i MAC són privatius i per tant s'ha de pagar per a obtenir una llicència d'ús. Linux és lliure, amb el qual els usuaris són lliures d'usar-lo, redistribuir-lo...

I llavors, que és una distribució? De fet, Linux sols és la part més funcional del sistema operatiu, sols són les rutines d'accés al maquinari físic. Per sobre del nucli de Linux es posen les aplicacions gràfiques, com ara l'escriptori, els jocs, la suite ofimàtica... Una distribució és doncs, el conjunt del nucli Linux + un conjunt d'aplicacions que alguna empresa/organisme han considerat que haurien d'anar dins d'una mateix paquet. Aquesta empresa empaqueta el nucli Linux + les aplicacions en un CD/DVD, hi posa un nom i ho distribueix.

Linkat és una distribució de Linux creada per la generalitat, i basada en una altra distribució molt més forta com és OpenSuse.
El projecte va llençar la seva primer versió el 12 de setembre de 2006; i la versió actual de Linkat és la 4.0 i data del 4 d'abril de 2011

Relacionat amb Linkat, hi ha una mena de versió d'aquesta distribució anomenada Linkat Edu 11.4. Amb aquesta distribució tindrem Linux i un seguit d'aplicacions especials per a l'educació.

Poder trobar més informació de com instal·lar aquesta distribució en aquest link


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada